BALDRICH i MOIX

.
Notícia publicada a Ràdio Montblanc
www.radiomontblanc.cat
25/05/2006

El personal de l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà està treballant en l'adequació dels fons dels fotògrafs montblanquins Vicenç Baldrich i Antoni Moix. Els dos fons -que sumen 1.100 positius, 1.600 plaques de vidre i més de 4.000 negatius- abracen sobretot les dècades de 1940 a 1960. La neteja del material és el pas previ a una futura digitalització. Tot i això, part del material ja es podrà veure al setembre, en una mostra que es muntarà per les Festes de la Serra.

Arran una donació dels propietaris d'aquests fons a l'Ajuntament de Montblanc, l'Arxiu Comarcal està treballant des de fa dos o tres mesos en la seva neteja. Majoritàriament són fotografies de Montblanc.

El fons de Vicenç Baldrich també té imatges de la restauració del monestir de Poblet. De Baldrich s'han comptabilitat més de 1.100 positius fotogràfics, una cinquantena de postals i uns 3.500 negatius.

Respecte el fons d'Antoni Moix, destaca que gran part es composa de plaques de vidre. Hi ha més de 1.600 plaques i uns 600 negatius. Sobresurten els retrats, tant individuals com en grup, així com també diferents vistes de Montblanc.

Segons el director de l'Arxiu, Josep Maria Porta, ara s'està portant a terme la neteja d'aquest material, una tasca que defineix de laboriosa i totalment necessària per a la posterior digitalització i identificació, prevista de dur a terme l'any vinent.

Segons Porta, 'hem de treure la pols i les ditades amb molta cura'. En aquest procés es fa servir un pinzellet molt fi i també cotó fluix humitejat amb aigua destil·lada per a netejar les plaques. Un cop netes, cada placa es guarda en una funda individualitzada de paper permanent.

Aquesta intervenció es fa a través del concurs de la Fundació Martí l'Humà. Una primera selecció d'aquest fons servirà per a fer un homenatge als dos fotògrafs a través d'una exposició que en el si de la Comissió de Cultura de les Festes de la Serra que tindrà lloc el pròxim mes de setembre.

En aquesta exposició es mostraran prop d'un centenar d'instantànies, sobretot de les Festes del Cinquantenari de 1956, i també del Montblanc dels anys 50 del segle passat. A banda de les festes, els fons guarden algunes imatges que podrien ser inèdites. Porta afirma que 'en tenim una, que ara està molt bruta, però que podria ser la visita de Francesc Macià a Montblanc l'any 1931'.

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.