BAHUT

NOU PROJECTE

Un dels esdeveniments més fotografiats de Montblanc és sens dubte la seva Setmana Medieval. Durant quinze dies es disparen milers de fotografies. Però la Setmana Medieval és més que una festa popular, més que unes teatralitzacions o unes reconstruccions històriques. La setmana medieval és, com diu el president de l'Associació Medieval, "tot un poble en moviment".

El catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona Andreu Mayayo defineix aquesta festa com "el millor exemple de metamorfosi lúdica i de vitalitat de la societat civil organitzada. Una festa intergeneracional de debò; lúdica i socialitzadora, de projecció nacional, una eina útil per integrar nous vinguts, socialitzar les regles de la convivència col•lectiva i compartir emocions".

En aquest sentit, cinc fotògrafs han presentat aquesta setmana el Projecte Bahut amb la intenció de plasmar la seva visió particular de la Setmana Medieval. La iniciativa, recolzada per l’Associació Medieval, busca projectar en imatges l'essència de la festa, la seva humanitat, la força que la fa gran; la idea d’una Setmana Medieval diferent, que molts cops passa desapercebuda als ulls del visitant. Un cop acabada la Festa es presentarà una mostra fotogràfica amb les obres dels diferents autors. El projecte, integrat pels fotògrafs Ramon Creus, Domi Mora, Lourdes Rué, Diego Molina i Albert Carreras agafa el seu nom de la paraula medieval bahut que com bé expliquen els mateixos autors, fins fa uns dies era una paraula morta, pròpia de temps medievals. Un bahut era un gran cofre guarnit de cuir amb la coberta bombada, passadors metàl•lics i panys, usat per a contenir objectes preuats. Un bahut que ara obre aquest grup per a guardar-hi fotografia.

"En un bahut cubert de cuyro negre, ab son pany e clau e una cadena de ferro que travessa dessobre, trobam les coses seguents..."
Inventari del Conestable Pere de Portugal. Any 1466

Associació Medieval de la Llegende de St. Jordi
Montblanc, abril de 2009

Foto: Sense títol (ara, Bahut #1)
Albert Carreras, 2006

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.