EL MUR ESTÀ OBERT!

A dos quarts de vuit s'ha convocat una roda de premsa del portaveu del govern israelià:
- M'acaben d'informar que s'autoritza la sortida i entrada al país sense condició prèvia i sense necessitat d'exposar el motiu. Es podrà passar per qualsevol punt fronterer”

- Això inclou els intercanvis amb Palestina?

- Sí, sí... em sembla que sí. Es permet passar entre els dos costats de la frontera.

-Quan entra en vigor el decret?

- Que jo sàpiga... entra en vigor ara mateix... immediatament crec.
Al fer-se públic la gent se n'ha anat cap al mur, però els policies de fronteres tenien ordres de no deixar passar ningú. Gràcies als anuncis fets per la ràdio i televisió per satèl·lit sota el titular “El mur està obert!”, molts milers de palestins s'han presentat als punts de control exigint passar a l'altre costat. En aquests moments d'incertesa, ni les tropes de control de fronteres ni els funcionaris del ministeri d'interior encarregats de regular els passos estaven degudament informats. Sense cap ordre concreta sinó sota la pressió de la multitud, el punt de control de Ramallah s'ha obert a les 22:15 hores, seguit d'altres punts de pas. Molts teleespectadors dels dos costats que seguien la informació s'han posat en camí cap al mur. Els ciutadans palestins han estat rebuts amb abraçades per les gents de l'altre costat i la majoria de restaurants propers al mur han donat menjar i beguda gratuïtament a desconeguts que s'abraçaven entre sí.

En l'eufòria de la nit, molts palestins han escalat el mur i ajudats per gent de totes races i religions provinents de l'altre costat, han començat a enderrocar el mur amb tots els mitjans disponibles, inclús amb les seves pròpies mans. Les famílies s'han tornat a agrupar. He fotografiat a un grup de nens devorant xocolata com si no l'haguessin tastada mai. Les banderes d'Israel i Palestina onegen juntes per primer cop, la gent pren trossos de mur cap a casa i els soldats dels checkpoints han llançat els cascs i enfilats al mur canten i celebren l'obertura. Algú del centre de Jerusalem llença focs d'artifici i totes les televisions del món han connectat en directe. Com aquell novembre del 1989 torno a estar vivint una jornada històrica, sé que és així, el mur ha tornat a caure i sincerament, abans d'ahir no creia que ho pogués tornar a veure.

J. Raphids
Fotògraf d'AP a Jerusalem
9/11/20--?

Mur de Berlin.
Neukölln Heidelberger Str.
M. Jödicke, 1986

Mur de Palestina.
Abu Dis, Jerusalem est
Kashfi Halford, 2006

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.