NEWTON SUMO


Helmut Newton ha estat sens dubte un dels millors fotògrafs de la història. Si algú vol tenir la visió més clara de la seva carrera pot mirar d'aconseguir l'obra Sumo, el llibre considerat més gran (50 x 70 cm.) i més car dels editats durant el segle XX. La seva edició només es va publicar de forma limitada i signada per l'autor. Actualment es segueixen re-venent alguns d'aquests exemplars de segona mà a partir d'uns 30.000 dòlars per llibre.

Newton, a part de ser un excel•lent compositor d’imatges i el blanc perfecte de la crítica feminista per la que es considerava la seva utilització de la dona, va dimensionar tota la crítica en una obra extremament elegant que presentava a una dona central de les contundents accions de les seves fotografies. Les sèries d’imatges fetitxistes s’encavalcaven amb la reinvenció de la fotografia de moda que vorejava el límit i que actualment (i en general rebaixada a cànons morals considerats acceptables) és la que es segueix utilitzant. Newton va acabar sent per a molts la icona d’una època d’emancipació i llibertats individuals i creatives, trencant la por davant el nu (tant pel qui mostra com pel qui mira). Per d'altres, un fetitxista amb un gran poder de convicció. En ambdós casos un fotògraf de primera.

Deu anys després de la publicació del mastodòntic Sumo, l'editorial Taschen, ha democratitzat l'obra de Newton amb una edició de butxaca que té un preu de 100,00 euros, reduint les dimensions del llibre fins als 38 x 27 cm. Una obra fantàstica, impaïble d'una tirada, que ja té un lloc prefernet en un sobre-estant de casa.© Helmut Newton, 1975


© Taschen, 2009
A dalt © Taschen, 2009

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.