TRAFIC'09: DESTACATS

TRAFIC'09 acaba de tancar les seves portes. TRAFIC, una proposta del Centre de Fotografia Documental de Barcelona, és una concentració d'experiències al voltant de la fotografia documental per a posar en contacte al públic amb la realitat filtrada per la mirada dels autors i narrada en clau d'opinió i compromís.

Sempre és un plaer assistir a iniciatives d'aquest estil, especialment quan et retrobes amb persones conegudes i amigues del món de la fotografia i descobreixes nous fotògrafs. Aquest és el cas del treball titulat Pasaia, un treball més que recomanable, del fotògraf basc Jon Cazenave, que tot i ser un encàrrec en origen va adquirint un to més personal que es va deixant entreveure a través de les seves fotografies. Pasaia, un port emblemàtic del nord de l'Estat espanyol, va arribar a ser en el passat el principal port bacallaner de l'Estat. Actualment, i a causa de la perillosa situació del sector pesquer l'activitat del port ha quedat reduïda a la mínima expressió. Jon Cazenave ens en fa ressò, a través de les seves imatges, que sens dubte ens plasmen aquesta realitat i ens alerten que podem estar davant els últims dies del port de Pasaia. També en el marc de la projecció “En pròpia pell”, una altra fotògrafa a destacar és Camilla de Maffei, que de la mà del seu treball Nocturnia ens apropa a una ciutat imaginària que transcorre en diferents espais urbans, en diferents ciutats, en una convergència entre el propi interior de la fotògrafa i la seva percepció de l'exterior.

JON CAZENAVE

CAMILLA DE MAFFEI

Finalment, no podem deixar de comentar l'obra d'Eugeni Gay i Isabel González del col·lectiu cuatro15, Yak-42, que tot i que no és una novetat no deixa de ser un exemple de que la bona fotografia no té perquè estar allunyada del compromís social.

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.