ENTREVISTA A "LA NOVA CONCA"

Demà (divendres 4 de desembre de 2009) s'inaugura l'exposició col•lectiva del Projecte Bahut realitzada pels fotògrafs Ramon Creus, Lourdes Rué, Diego Molina, Domi Mora i Albert Carreras. La producció és a càrrec de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi. Es podrà veure a Montblanc a l’antiga església de St. Francesc (entrant per l’oficina de turisme) del 4 al 20 de desembre de 2009; després itinerarà per tot Catalunya com a exposició fotogràfica i de presentació de la festa.

Albert Carreras (Montblanc, 1978) és llicenciat en història per la Universitat de Barcelona i fotògraf. De formació fotogràfica en part autodidacta i en part amb estudis realitzats a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC), compagina la seva activitat professional al Museu de la Vida Rural amb un treball fotogràfic que gira al voltant del Col•lectiu Fotogràfic Ullcluc.

Nova Conca: Què representa per a tu el que aquesta exposició sigui a partir d'avui divendres una realitat?

Albert Carreras: Aquesta exposició col•lectiva és la materialització d'un projecte interessant per dos motius. En primer lloc perquè hi intervenen diversos fotògrafs, en Ramon Creus, en Domi Mora, la Lourdes Rué i el Diego Molina, això l'enriqueix molt; el fet de que les edats i estils dels participants siguin també diferents ha fet que els resultats siguin d'allò més sorprenents. En segon lloc, perquè el projecte té continuïtat i es seguirà desenvolupant, ampliant el ventall de participants i centrant-nos en un tema cada any.

NC: Bahut, aquesta paraula morta, ha estat l'element suggeridor definitiu alhora de pensar l'exposició?

AC: Bahut és la paraula clau, és la gran metàfora del projecte. Un espai imaginari on hi volem contenir fotografia. Crec que en aquest sentit hem aconseguit que bahut deixi de ser una paraula morta. Tot i això, va existir el projecte abans que el nom. Des de bon principi vam tenir la col•laboració de l'Associació Medieval de Montblanc que ens animà a tirar endavant el grapat d'idees que teníem i ens ha recolzat al llarg del projecte.

NC: Com sorgeix la col•laboració amb l'Associació Medieval?

AC: Mesos abans de la celebració de la festa el president de l'Associació Medieval, en Joan Roig, em va comentar si podia fer fotografies de la Setmana Medieval. Parlant amb el grup de fotògrafs vam pensar en vestir millor la idea, donar-li un sentit i eliminar el fet de fotografiar indiscriminadament sense rumb. Després de diverses reunions vam tirar unes línies bàsiques i vam sortir a intentar plasmar la nostra visió de la festa. Els resultats d'un treball fotogràfic milloren molt amb els treballs previs i les seleccions posteriors. Es passa de disparar per disparar a fotografiar en un camí delimitat.

Foto: Lourdes Rué

NC: És, fotogràficament parlant, suggerent la Setmana Medieval des del punt de vista fotogràfic?

AC: La Setmana Medieval és una joia per qualsevol fotògraf. En primer lloc per la predisposició de tots els protagonistes a ser fotografiats. El fet de que es disparin milers de fotografies al dia fa que la gent s'inhibeixi davant els fotògrafs, llavors és quan es pot començar a captar la realitat. Però el que realment hem acabat buscant és fer un pas més enllà del sentit pintoresc de la festa, buscar el que fa que destaqui. La seva gent, la seva originalitat, els petits detalls que li donen autenticitat. Cada fotògraf ha trobat el moment decisiu per eternitzar aquella fracció de segon on una mirada, un gest o una escena desborden plena originalitat, una fotografia on es projecta l’essència de la festa, la seva humanitat, la força que la fa gran.

NC: Què t'agrada posar com a coses preuades en el teu Bahut particular?

AC: Bé, m'agrada dir que les fotografies, com els llibres, són per sempre; molts cops acaben conformant un record que volem conservar. Atresorem fotografies que ens recorden els bons moments i la gent que ens els ha fet viure i els idealitzem per vida. Però al final són les experiències i sobretot els amics que es creuen en el camí els que s'han d'atresorar dins del bahut. I no només guardar-los, sinó tenir-los ben presents al llarg de la vida.

NC: Finalment, què veuran els visitants a l'exposició?

AC: Crec que s'ha aconseguit captar la sinceritat de la festa. Les vint-i-cinc fotos que composen la mostra són ben diverses, des de retrats a escenes, però en totes elles es veu la voluntat i l'ànim en que es bolca tot un poble per celebrar any rere any una festa incomparable.

La Nova Conca
Número: 897
4 de desembre de 2009
Pàg. 7

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.