PASSANANT FOTO, UN GRAÓ MÉS

Que el microcertamen fotogràfic dels Comalats, Passanant Foto, estava plenament consolidat era un fet prou evident ja en edicions anteriors. Ara, a més, i complint els primers cinc anys de vida, es col·loca com a referent qualitatiu en diverses línies d'acció no tancades i amb un horitzó de projectes que fan que a la Conca de Barberà tinguem una de les activitats més ben travades en el món fotogràfic nacional. Així de clar ho dic.

Certament un cap de cartell com Chema Madoz és un caramel per qualsevol apassionat de la fotografia, més quan un personatge d'aquesta magnitud es mostra proper, oblidant-se d'ocupar l'espai estrella que tenia reservat a nivell de programa, i en to de col·lega (i rodejat per a col·legues de tots els nivells, des de professionals a aficionats) crema la seva ponència explicant sincerament el seu minuciós treball. Un mag de la imatge.

Passanant Foto també té lloc per als nous talents. Es presentaren en petit comitè les exposicions de Dànae Quiroz, la visió rural de Noèlia Tardiu i la que personalment em va interessar més, una desconstrucció estètica no habitual titulada "Carusses" de Marta Benavides. Es projectà la mostra col·lectiva PassFoto que aquest any es titulava "Caçadors d'ombres" i posteriorment a la Sala Francesc Sanfeliu i Canela es presentà l'exposició Dubailand d'Aleix Plademunt, una sèrie de grans obres realitzades amb càmera de plaques i diapositiva.

Per la tarda de dissabte quedaven dues cites importants. Després de dinar i en hora carregosa, la ponència de Jesús Mico, Natura Hominis, en la meva opinió excessiva en argumentari. A última hora la presentació de llibre Viatge a la Conca de Barberà 1, el primer llibre de la col·lecció PassFoto 13x18 que en cinc volums (i els mateixos anys) recorrerà tots els indrets de la comarca.

Quan deia que Passanant Foto té diverses línies d'acció em referia a que sumat a ponències, exposicions, xerrades tècniques, debats, els tallers PassFoto i les publicacions iniciades, s'hi suma enguany el Premi Fotogràfic Ramon Aloy, en homenatge al malaurat alcalde de Passanant impulsor d'aquesta trobada fotogràfica. Tot sumat dóna al certamen una línia clara de projecció per als propers anys, que desborda anualment les previsions de participació fins al fet d'haver de tancar inscripcions (el certamen té la mida que té i la seva obsessió mai ha estat quantitativa sinó qualitativa) i gaudint d'una bona salut, tanca l'edició de 2010 amb un èxit complet. Felicitats als seus impulsors (en Josep Bou i la Teresa Jové) i a l'excel·lent equip organitzatiu.

Albert Carreras

Fotos: 1 © Chema Madoz - 2 © Eugeni Gay

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.