PASSFOTO 13x18

Formar part del grup de nou fotògrafs, amb Josep Bou al capdavant, que han treballat segmentadament (tot i que no ho sembli al comprovar el resultat de l’edició) en la creació del primer volum de la col·lecció PassFoto 13x18, ha estat per mi un repte, una oportunitat i una experiència altament posistiva.

Dissabte passat vam presentar (en família ja que la presentació en societat serà el proper 4 de juny a Montblanc) el llibre Viatge a la Conca de Barberà 1, un recorregut personal amb ulls creatius pels municipis de Conesa, Forès, Llorac, Passanant i Belltall, Savallà del Comtat i Vallfogona de Riucorb.

El menut volum (fa exactament 13x18 cm.) és, com ja he dit algun cop, una petita joia, revaloritzada amb la poesia de Joan Margarit. El fullejo, quan encara fa olor a impremta (per cert, amb una immensa tasca d’edició a càrrec d’ARTUAL) i realment crec que serveix per al que ha estat creat, un autèntic viatge per carrers, espais, racons o petits detalls que configuren aquest raconet de la Conca de Barberà. Un raconet amb majúscules, possiblement el que més ha perseverat en la seva noció rural, el que menys ha mutat els últims cinquanta anys, persistint en una idea i una manera de fer i viure que, coetània a la nostra, té les idees molt clares i és sabedor que l’esforç en aquests indrets s’ha de doblar. Dissabte mateix a Passanant estava sense cobertura de mòbil però connectat al wireless que l’organització oferia; un exemple clar de les mancances que s’han de suportar per un costat i la persistència en trencar els tòpics sobre espai rural i obsoletat.

Tornant a aquesta petita joia, és interessant veure com els diferents autors (no hem vist uns el treball dels altres fins al dia de la presentació) han sabut esprémer la noció de la Conca de Barberà. Sense cap referència prèvia (és el primer volum de la col·lecció) el viatge a través dels pobles convida pàgina rere pàgina a (re)descobrir aquests indrets. Felicitar als companys de viatge: Josep Bou, Manel Caballé, Jordi Duocastella, Maria Gràcia de la Hoz, Josep M. Casanoves, Lourdes Rué, Eugeni Gay i Isidre Pons; i a les administracions, entitats, empreses i particulars que han apostat econòmicament per a fer-lo possible.

El 4 de juny es presentarà al Consell Comarcal de la Conca de Barberà a Montblanc, hi esteu tots convidats. Us n’explicarem algun secret més.

Albert CarrerasVallfogona de Riucorb © Lourdes Rué

Passanant i Belltall © Eugeni Gay

Vallfogona de Riucorb © Albert Carreras

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.