UNA PETITA JOIA

Quan en Josep Bou ens va obrir la porta a participar en un projecte fotogràfic a la Conca de Barberà no ens ho vam pensar ni mig minut. Es tractava de fer un ampli i exhaustiu recorregut per la nostra comarca que veuria la llum en uns llibres de format 13x18, en cinc anys -i els mateixos volums-. Una cosa estava clara: no pretenia ser una guia turística de la Conca de Barberà sinó la motivació per a que diversos fotògrafs interpretéssin aquest territori a través del seu visor.

A nosaltres se'ns va emplaçar en el primer volum -i més concretament a Vallfogona de Riucorb-, ens vam posar a treballar a principis d'estiu i vam fer el gruix de feina a finals del 2009 amb la idea de captar la visió tranquil·la d'aquest poble, en una atmòsfera realment gèlida que ens marcava les hores de feina a base de perellons a les mans però que ens oferia una sinceritat immensa.

Uns sants, mig coberts de pols i plàstic, arraconats escales amunt en un cor d'església, nostàlgics de temps millors pels seus menesters. Carrers estrets, buits, entranyables, cuidats. Mobles tapats amb llençols blancs al final de la temporada del balneari, quan la infrastructura del benestar -ara en diuen wellness- no té clientela perquè enguany 'la neu ha cobert l'entrada principal'. Una soledat kubrickana, tan complicada de captar com asfixiant pel qui la vigila -un senyor molt amable amb dues mil cinc-centes claus-. Quan tothom ha fugit amb les orenetes. Petites vil·les d'una arquitectura importada que, com all-i-oli fet de pressa, es van negar amb el pragmatisme de l'hàbitat rural. I molta pedra i molta aigua; un espai bastit amb pedra i aigua.

Fa una setmana vam tenir l'oportunitat de poder veure el llibre finalitzat, amb les aportacions de tots els fotògrafs: Josep Bou, Manel Caballé, Josep M Casanoves, Jordi Duocastella, Eugeni Gay, M Gràcia de la Hoz, Isidre Pons, nosaltres dos i la poesia de Joan Margarit. Sens dubte és una petita joia, amb excel·lent edició, de la qual n'estem molt orgullosos. El presentarem dissabte 8 de maig a Passanant i properament a Montblanc.


Sants de Vallfogona - Albert Carreras 2009

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.