ESPAÑA OCULTA - CRISTINA GARCÍA RODERO


Les fotografies que integren España oculta. Fotografies de Cristina García Rodero. Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa” van ser preses entre 1975 i 1988 i tenen un alt valor documental, antropològic i artístic. I és així tant per la seva qualitat com per l’original apropament de García Rodero als éssers humans, a les seves passions i a les seves obsessions, relacionades amb les tradicions, les festes i les formes de vida rurals. García Rodero capta en aquesta sèrie, que encara és oberta, una Espanya profunda i tradicional que està desapareixent, l’Espanya dels pobles que l’artista ha conegut mentre la recorria i la vivia.

Cristina García Rodero (Puertollano, Ciudad Real, 1949) ha rebut nombrosos reconeixements, entre els quals destaquen el Premi Nacional de Fotografia (1996), la Medalla d’Or al Mèrit de les Belles Arts (2005) i el premi FotoPres que atorga la Fundació ”la Caixa” (segon premi en l’edició del 1997). Ha compatibilitzat la tasca docent amb la creació fotogràfica i la col·laboració en diverses publicacions periòdiques espanyoles i estrangeres. És la primera espanyola que ha entrat a treballar a l’agència fotoperiodística Magnum.


L’España oculta de García Rodero 

España oculta ha esdevingut un clàssic de la fotografia contemporània. Quan Cristina García Rodero va iniciar aquest treball, convivien dues imatges complementàries de la vida de les petites poblacions rurals espanyoles: d’una banda, l’Espanya negra, esperpèntica i ferotge; de l’altra, un paisatge idealitzat, preservat de les transformacions del món modern. García Rodero es va distanciar de tots dos models, va prescindir dels tòpics visuals i va concebre la seva obra com un vast treball d’investigació entorn dels rituals, les creences i els usos i costums. Gràcies a aquesta original visió, el seu treball esdevé la documentació visual més important sobre folklore i ritus religiosos del nostre país. Alhora, la seva obra transcendeix els límits de la sociologia i adquireix una gran profunditat artística. Cristina García Rodero va començar a fotografiar la festa a Espanya el 1973, en un moment en què la societat predemocràtica feia passos de gegant en matèria d’industrialització i els entorns rurals quedaven marginats pel procés. Els ritus i els costums aferrats a la tradició desapareixien i quedaven pocs rastres de la seva autenticitat.El seu repertori fotogràfic disposa de 200.000 imatges fetes al llarg de vint anys. Un dels trets característics d’aquest treball és la constància de la fotògrafa, ja que repeteix, any rere any, cada cerimònia amb els mateixos participants, amb els mateixos gestos i la mateixa indumentària. Les seves imatges contenen tot un planter de personatges urbans i rurals que fan el paper d’icones o puntes de llança d’un passat nostàlgic o esperpèntic. Amb aquesta mirada crítica, Cristina García Rodero ha construït una història des de sota, atenta als petits detalls, fruit de l’observació i la intuïció, aliena a prejudicis ideològics, despolititzada. El resultat és una manera de donar nom propi a les nostres festes i als nostres ritus.

La mostra España oculta. Fotografies de Cristina García Rodero. Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa”, està comissariada per Lola Garrido i es pot veure a CaixaForum Tarragona (Cristòfor Colom, 2) fins el 21 de novembre de 2010.Font: Caixaforum "La Caixa"
Fotografies:

1.- En las eras. Escober, 1988 © Cristina García Rodero / Magnum Photos / Contacto

2.- La tarde. Campillo de Arenas, 1978 © Cristina García Rodero / Magnum Photos / Contacto

3.- El Ofertorio. Amil, 1979 © Cristina García Rodero / Magnum Photos / Contacto

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.