FOTOSONORES (1)

Que la fotografia ha resultat un excel·lent complement d'altres representacions artístiques és més que evident, però molts cops una mateixa expressió multidisciplinar aconsegueix l'arrodoniment de l'obra. En aquests casos la imatge forma part de les motivacions de la creació per oferir un obra conjunta perfectament acabada on la fotografia no és un element de suport sinó que forma part del continent.

En aquest sentit la imatge utilitzada en la portada dels discos (LPs en deien abans, àlbums després, ara abreviant en diem CDs fins que el suport acabi de perdre la consistència) no respon en tots els casos a una simplista tasca de màrqueting sinó a un sentit expressiu del global d'un àlbum. A partir d'aquí a Ullcluc ens agradaria anar-vos presentant les que creiem millors portades (covers) de la història de la música, on el treball fotogràfic és excel·lent i s'hi adiu amb un criteri molt més que comercial.

 © Robert Mapplethorpe // Horses © Patti Smith (1975)

Encetem secció al blog (l'hem batejada com fotosonores) amb Patti Smith Horses (1975), l'àlbum (vinil, LP...) que va treure de l'anonimat a l'Smith. Horses tenia una portada tan senzilla com potent. Un retrat de la Smith amb una postura molt masculina i desafiant, una declaració de principis del que es trobaria a dins (ni més ni menys que Gloria, punk, desafiant, però elegant). Els cavalls de la Patti Smith estaven extrapolats gràficament per un fotògraf amic, que s'iniciava i que acabaria sent un revulsiu fotogràfic, Robert Mapplethorpe. La poeta del punk va trobar una estreta col·laboració amb Mapplethorpe que va signar unes quantes imatges més que anirien construint la personalitat del punk d'Smith, tot i que la seva expressió fotogràfica s'acabaria radicalitzant cap a la provocació convertida en art.

 © Robert Mapplethorpe

Precisament fa uns mesos Patti Smith va publicar "Just Kids" un llibre autobiogràfic centrat amb la seva relació d'amistat amb Mapplethorpe i els anys de vida bohèmia al límit. Segons relata es tracta d'una promesa que havia fet al mateix fotògraf, mort a causa de la sida l'any 1989.

No podem acabar aquest post sense posar la següent foto, d'un recital memorable:

 © Albert Carreras 2005

Escolta Horses de Patti Smith a spotify: Patti Smith  – Horses

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.