PRESENTEM "LA FORÇA DE LA MÀ DE L'HOME"

El passat dimarts 28 la Fundació Lluís Carulla va presentar al Palau Robert de Barcelona el llibre La força de la mà de l'home, el nou catàleg del Museu de la Vida Rural. Aquest volum, escrit per Jordi Llavina i amb les fotografies d'Albert Carreras i Jordi Vidal, enceta la Col·lecció Museu de la Vida Rural, un projecte bibliogràfic centrat en l'etnologia catalana. La col·lecció, de la qual el mateix Llavina n'és el director, compta amb Clara Arbués, Lluís Calvo, Joan Frigolé, Josep Maria Sans Travé i Montserrat Soronellas com a consell assessor.

Jordi Llavina durant la presentació. Foto © Jordi Vidal

El títol, que manlleva un vers del poeta Joan Vinyoli, ha estat editat per l'Editorial Barcino en edició quadrilingüe: català, castellà, anglès i francès. La força de la mà de l'home és un extens recorregut per les sales del Museu, perfectament detallades per la narració de Llavina que "poesseja" sovint, enriquint el text amb multitut de detalls i referències a pensadors i vivències, i posant sobre el paper l'autèntica experiència humana que és la visita al museu.


En l'apartat gràfic s'ha treballat per posar en esment i en lloc destacat els detalls de les peces de la col·lecció permanent del museu i de les escenografies evocadores que presenta. Les textures de la fusta, el vidre, el ferro i la mà de l'artesà hi són ben presents així com una sèrie d'imatges dels diferents espais amb la intenció de completar la visita física al museu. La pell d'aquestes peces és en cada cas un paisatge minúscul ple de vida on l'estella del treball, les pàtines viscudes, l'esquerda de l'ús, la complexitat de la confecció i una perfecta harmonia entre disseny i utilitat les converteixen en elements patrimonials de primer ordre. En aquest sentit, les fotografies realitzades pel llibre també han intentat recrear el poema de Joan Vinyoli que, paral·lemanet al text, encaixa en la plàcida descripció d'un fons de peces que:

diuen pel mànec la indefensió
de no poder servir sense la mà d'un home,
però clamen tostemps,
dessota l'òxid del tall,
l'antiga força de la mà de l'home.
Fotos: © Albert Carreras, 2010.

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.