FOTOSONORES (3)

Sigur Rós va publicar l'any 2008 el que és fins a la data el seu últim àlbum Með suð í eyrum við spilum endalaust (la traducció vindria a ser: "Amb un brunzit a les nostres oïdes juguem"), un disc molt més desinhibit que els anteriors, molt més festiu, i tot i conservar el seu enigmàtic so, molt distant dels complicadíssims takk, von o ( ). El grup islandès treballa molt la seva producció amb excel·lents treballs d'imatge, fotografia, disseny gràfic i producció audiovisual. Com a exemple només cal citar la monumental "Heima" una pel·lícula de l'última gira, autèntica meravella audiovisual en tots els sentits. La fotografia que il·lustrà Með suð í eyrum við spilum endalaust la signà el fotògraf Ryan McGinley i forma part del projecte "I Know Where the Summer Goes" (2008) que encaixava a la perfecció amb el nou so lúdic de l'àlbum del que és actualment un dels grups més innovadors.


© Sigur Rós & Ryan McGinley (2008)
 
Era el primer cop que s'aplicava una fotografia a una portada de Sigur Rós, les anteriors havien primat expressions artístiques com la pintura i el dibuix en una certa línia de treball que uneix prou bé els discs. La diferència sonora de l'últim disc, amb una entrada que de ben segur descol·locà als amants seguidors de les atmosferes sonores complexes del grups islandès, s'evidenciava des del primer moment on el protagonisme que prenia la fotografia donava la pista dels budells del treball.

 Higway © Ryan McGinley, 2008

La fotografia de McGinley es titula Higway i forma part de l'exposició "I Know Where the Summer Goes" que es va poder veure a la team (gallery, inc) de Nova York, un conjunt d'imatges que s'emmirallen amb la fotografia nudista amateur dels anys 60, on la sensació d'espontaneïtat prima sobre la construcció de la imatge tot i estar altament treballades amb models.

La mostra I Know Where the Summer Goes © team (gallery, inc) NY

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.