NO-CÒPIA DITA FOTOCÒPIA

Coses de la vida avui he hagut de fer una fotocòpia, fins aquí cap cosa estranya. La gràcia, i el que m'ha fet visionar un nou camí d'exploració, ha estat el fet d'haver de fer una fotocòpia amb una màquina que deu tenir uns vint anys.

Fotocopiava un retrat de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, malaurat poeta mort per tuberculosi l'any 1938, i la que havia de ser una pràctica còpia resultant s'ha convertit, vist als meus ulls, en un original nou. Res de còpia, el document que ha escopit la màquina és de tot menys una còpia. És un nou original, procedent del desgast de successives (diem-ne) 'còpies amb pèrdua' sumat a la capritxosa calibració tosca de la màquina, un retrat amb un contrastat propi, creat a la discreció de l'escalfor del camí del paper a través de les entranyes de la sorollosa maquinota. Una imatge barata i de mida estàndard.

Bartomeu Rosselló-Pòrcel, no-còpia dita fotocòpia procedent d'una altra còpia sense títol, © Albert Carreras 2011 - Fotocòpia sobre paper 21x29 cm.
Aquesta fotocòpia ha rememorat la pràctica i barata tècnica depurada d'il·lustració de treballs d'escola. Quantes grans obres de la pintura universal (i fanzines amateurs) varen quedar reduïdes a imatges a un bit a causa de l'aprenentatge; quants lloms de llibres sacrificats sobre el vidre calent, quants punts de llibre fets amb trossets de full de llibreta estripat repartits per quants volums d'enciclopèdia. Quantes estones pendent de l'olor de l'escalfor lumínica de la rústega fotocopiadora mecànica. I quantes ampliacions fallides.

I m'ha fascinat per la senzillesa, que no pobresa, de la imatge. La nova no-còpia és poderosa, contrastada, amb aquella pseudo-quadrícula estranya que dóna un tòner de tinta en pols a mig gastar. I m'he entusiasmat amb la imatge, tant que l'he adoptat com a punt de partida, neguitós de fer passar per aquella màquina que frega l'obsolescència properes fotografies per a convertir-les en noves no-còpies, dites fotocòpies.

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.