NOTES DE CAMP FOTOGRÀFIQUES

El fotògraf Josep Bou presenta el 27 de maig al Museu de la Vida Rural Notes de camp fotogràfiques, un esdeveniment emmarcat en l’activitat “PassFOTO mou projectes”, que dóna a conèixer per Catalunya els fotògrafs vinculats a la trobada fotogràfica Passanant FOTO. En aquest cas, Josep Bou ha proposat per a l’acte del Museu la projecció de cinc reportatges etnològics situats en diferents localitzacions del món.

© Maria Gregori

A mode de recerca etnològica, cinc fotògrafs ens transportaran als seus àmbits de treball a través de les notes de camp que hi han pres, en aquest cas, en forma de fotografies. Conchi Martínez, Daniel Padró, Eugeni Gay, Josep M. Casanoves i Maria Gregori ens conviden a veure i visitar, gairebé a olorar, Mongòlia, Calcuta, Bolívia, Marroc i el Tibet respectivament. Un cop acabada la projecció els autors presents parlaran de la seva experiència i s’obrirà un torn de preguntes.

La tria dels reportatges que PassFOTO emet està directament vinculada a l’espai on es projectaran. En aquest sentit Josep Bou, fent un lligam entre el Museu i els projectes que hi presenta, proposa una reflexió sobre el canvi que ha patit l’etnologia en els darrers anys. Si abans l’objecte bàsic d’investigació eren “les societats sense escriptura”, des de fa uns anys la lupa s’ha enfocat cap a “petites societats rurals tradicionals”. És en aquest canvi en què es mou precisament Notes de camp fotogràfiques, cinc reportatges que han apuntat l’objectiu a reduïdes comunitats ben allunyades de la nostra, que per un motiu o un altre han patit una minsa o nul·la mecanització.

Falconers i genets, els nòmades mongols; flequers i terrissers, mestres artesans al Marroc; la vida i els costums del religiós Tibet; els rituals i les festes a Torotoro (Bolívia) i el dia a dia per diferents oficis a la ciutat índia de Calcuta. Aquests acostaments ens ajuden a entendre més bé cultures tan allunyades. Com diu el mateix Josep Bou, “la capacitat de l’etic (subjecte investigador) per captar in situ el fet diferencial de pobles i cultures estranyes als nostres ulls està enfocada a fomentar una major comprensió i respecte cap a aquestes cultures”.

@ Eugeni Gay

Via MVR

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.