PA NEGRE

La meva primera feina, que a voltes s'encavalca agradablement amb la segona, m'ha portat a conèixer i fotografiar un bon grapat de persones que tenen grans coses a dir. Un d'ells, el jove Francesc Colomer, protagonista de Pa Negre preseleccionada a aspirar als Òscar, és una de les "personetes" que més et calen.

La pel·lícula d'Agustí Villaronga, és el primer film fet en català que pot aspirar a l'Òscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa. És curiós com es parla de Pa Negre com "candidata espanyola" quan ni la mateixa acadèmia de Hollywood separara per països, sinó per idioma. L'Acadèmia d'Espanya, que és qui tria la candidata a presentar-se als Òscar, s'entossudeix a presentar una cinta feta en català i a Catalunya com la candidata espanyola. Al Estats Units no ho veuen igual, però tant fa, l'Acadèmia de Hollywood és un ens poderossíssim on diversos lobbys de pressió política giravolten al voltant d'un volum de negoci descomunal. En primer lloc cal felicitar a Pa Negre per la proesa, en segon, deixeu que dubti que aquestes pressions no li facin el llit a posteriori simplement per ser catalana. Ho sabrem a començaments de gener.

Francesc Colomer, © Albert Carreras, 2011

Tornant a en jove Colomer, en una conversa mantinguda vaig poder captar l'alta capacitat de concepció del món que l'ha envoltat, sorprenentment coherent per a un nen de 14 anys que ha rebut guardons amb un volum inabastable pels seus prims braços. La seva coherència prové per les seves relacions amb el camp i la vida familiar, lluny de les constel·lacions de Hollywood. Un xicot que tot i estar formant-se sap perfectament que el que ha aconseguit és fruit del treball, de gaudir d'una bona oportunitat i de saber-la aprofitar, com diu aquell, llevant-se d'hora i fent, a part de les tasques d'un noiet de 14 anys (que no són poques), les tasques de casa i del camp sumades a les d'un actor novell amb les exigències de rodatge que això li suposà durant una bona colla de mesos.

I esperarem de debò que l'aventura que ha començat avui amb la candidatura als Òscar, arribi a bon port, per a ell, per l'equip i pel país.

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.