A.H. (3) [DISPOSICIÓ INSANA]

[DISPOSICIÓ INSANA]
Text d'Arnau de Vilanova*

Per tant, com que les altres facultats diguem-ne que s'inclinen davant el poder de l'estimativa, s'evidencia el que deia més amunt: el poder de la raó se sotmet a les il·lusions errònies de les facultats sensorials [···]

Ningú no posa en dubte que en els afectats (per la malaltia d'amor) es dóna una complexió insana. I atès que no són de moviments assossegats, sinó que més aviat la seva rapidesa augmenta per un fort desig animat, resulta més versemblant que no hagi estat pas la fredor sinó l'escalfor la que ha causat la disposició insana de l'òrgan [···] Quin excés d'aquestes qualitats és suficient per arribar a danyar tant i de tal manera l'activitat d'una facultat, només ho sap mesurar el coneixement diví.

Amor heroic 3, © Albert Carreras, 2012

Entrades relacionades:
A.H. (1) [DEFINICIÓ I FASES]
A.H. (2) [AMOR FURIÓS]
A.H. (4) [ESCALFAMENT SOBTAT]
A.H. (5) [TRACTAMENT]
________________
El Tractat sobre l'amor heroic, escrit per Arnau de Vilanova (c. 1240-1311) reputat metge de reis i papes, és el primer tractat llatí dedicat exclusivament a l'amor d'hereos de què es té constància. Aquesta denominació científica remet a la malaltia d'amor, o a la passió amorosa, de què parlen els poetes medievals. Arnau explica els sofriments dels enamorats d'acord amb les teories mèdiques de l'època i proposa alguns remeis per aquesta afecció, que es considerava potencialment mortal. Podeu trobar una edició en català del Tractat sobre l'amor heroic d'Arnau de Vilanova editat l'any 2011 per Barcino a cura de Michael McVaugh i Sebastia Giralt.

* Extret de: DE VILANOVA, ARNAU. Tractat sobre l'Amor Heroic. A cura de Michael McVaugh i Sebastià Giralt. Editorial Barcino. Barcelona, 2011. (Entre parèntesi anotacions signades per l'autor del blog).


_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.