A.H. (4) [ESCALFAMENT SOBTAT]

[ESCALFAMENT SOBTAT]
Text d'Arnau de Vilanova* 

I és que, quan un objecte (persona) agradable o plaent es presenta a l'ànima, el goig del plaer aprehès fa que els esperits es multipliquin al cor i s'escalfin de sobte. Després d'aquest escalfament sobtat, [···] són tramesos a tots els membres del cos. Així doncs, en ser calents o gairebé bullents, els esperits arriben a l'òrgan de la facultat estimativa en abundància, i aquest òrgan --perquè és sec i, en conseqüència, excitant, o bé perquè és calent-- no és capaç de reduir-ne l'escalfor. Aleshores s'arremolinen com per un moviment de la mescla torbada; per aquesta raó confonen el judici de la facultat estimativa i, igual que els embriacs, els afectats jutgen amb engany i error.  


Amor heroic 4, © Albert Carreras, 2012
Entrades relacionades:
A.H. (1) [DEFINICIÓ I FASES]
A.H. (2) [AMOR FURIÓS]
A.H. (3) [DISPOSICIÓ INSANA]
A.H. (5) [TRACTAMENT]
________________
El Tractat sobre l'amor heroic, escrit per Arnau de Vilanova (c. 1240-1311) reputat metge de reis i papes, és el primer tractat llatí dedicat exclusivament a l'amor d'hereos de què es té constància. Aquesta denominació científica remet a la malaltia d'amor, o a la passió amorosa, de què parlen els poetes medievals. Arnau explica els sofriments dels enamorats d'acord amb les teories mèdiques de l'època i proposa alguns remeis per aquesta afecció, que es considerava potencialment mortal. Podeu trobar una edició en català del Tractat sobre l'amor heroic d'Arnau de Vilanova editat l'any 2011 per Barcino a cura de Michael McVaugh i Sebastia Giralt.

* Extret de: DE VILANOVA, ARNAU. Tractat sobre l'Amor Heroic. A cura de Michael McVaugh i Sebastià Giralt. Editorial Barcino. Barcelona, 2011. (Entre parèntesi anotacions signades per l'autor del blog).

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.