A.H. (5) [TRACTAMENT]

[TRACTAMENT]
Text d'Arnau de Vilanova* 


I és que, per culpa d'aquest impuls intens del pensament, els enamorats heroics pateixen símptomes d'allò més greus. [···] s'entristeixen amb l'absència de l'objecte (la persona) desitjat, i quan la gran massa d'aire que han inspirat amb una profunda respiració per retenir més temps les recreacions del cor, s'expel·leix juntament amb vapors molt de temps sufocats cap endins, es produeix en ells una intensa emissió de sospirs. En canvi, gaudeixen en presència de l'objecte estimat, sobretot quan n'esperen aconseguir algun plaer [···]

En conseqüència, el tractament correcte s'ha d'orientar a aplicar amb diligència un contrari que destrueixi aquesta fúria [···] un recurs directament oposat: no pensar en aquest plaer ni esperar en absolut obtenir-lo. Per exemple serviran, les imatges d'aquelles coses que fan tornar odiós l'objecte desitjat [···] i (també) les imatges de coses d'allò més plaents i diverses, que proporcionen delectança en qualsevol dels plaers que s'ofereixen al sentits [···] (com) prendre un bany temperat, conversar amb persones estimades, contemplar cares belles i agradables, així com també l'art de la sexualitat [ex arte coitus] --sobretot si es practica amb joves especialment plaents--, a més de les passejades per vergers o prats ufanosos de flors, i l'encís de les cançons i dels instruments musicals.

Amor heroic 5: "tractament", © Albert Carreras, 2012
Entrades relacionades:
A.H. (1) [DEFINICIÓ I FASES]
A.H. (2) [AMOR FURIÓS]
A.H. (3) [DISPOSICIÓ INSANA]
A.H. (4) [ESCALFAMENT SOBTAT]


________________
El Tractat sobre l'amor heroic, escrit per Arnau de Vilanova (c. 1240-1311) reputat metge de reis i papes, és el primer tractat llatí dedicat exclusivament a l'amor d'hereos de què es té constància. Aquesta denominació científica remet a la malaltia d'amor, o a la passió amorosa, de què parlen els poetes medievals. Arnau explica els sofriments dels enamorats d'acord amb les teories mèdiques de l'època i proposa alguns remeis per aquesta afecció, que es considerava potencialment mortal. Podeu trobar una edició en català del Tractat sobre l'amor heroic d'Arnau de Vilanova editat l'any 2011 per Barcino a cura de Michael McVaugh i Sebastia Giralt.

* Extret de: DE VILANOVA, ARNAU. Tractat sobre l'Amor Heroic. A cura de Michael McVaugh i Sebastià Giralt. Editorial Barcino. Barcelona, 2011. (Entre parèntesi anotacions signades per l'autor del blog).

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.