A.H. (1) [DEFINICIÓ I FASES]

El Tractat sobre l'amor heroic, escrit per Arnau de Vilanova (c. 1240-1311) reputat metge de reis i papes, és el primer tractat llatí dedicat exclusivament a l'amor d'hereos de què es té constància. Aquesta denominació científica remet a la malaltia d'amor, o a la passió amorosa, de què parlen els poetes medievals. Arnau explica els sofriments dels enamorats d'acord amb les teories mèdiques de l'època i proposa alguns remeis per aquesta afecció, que es considerava potencialment mortal. Podeu trobar una edició en català del Tractat sobre l'amor heroic d'Arnau de Vilanova editat l'any 2011 per Barcino a cura de Michael McVaugh i Sebastia Giralt.


[DEFINICIÓ I FASES]
Text d'Arnau de Vilanova*

Aquesta mena d'amor -l'anomenat heroic- és un pensament vehement i obsessiu sobre l'objecte (entenguis una persona) desitjat amb la confiança d'obtenir-ne el plaer que se n'ha aprehès [···]. El procés s'inicia quan la imatge d'un objecte (persona) qualsevol es presenta a algú o arriba a la seva aprehensió [···] i el qui l'aprehèn, a partir de la imatge d'aquest objecte o de les seves qualitats accidentals, concep algun plaer. Aleshores, si la facultat estimativa prejutja que el plaer que ha percebut en aquell objecte és extraordinari [···] n'és conseqüència [···] que desitja amb vehemència obtenir-lo.

Amor heroic 1, © Albert Carreras, 2012
Entrades relacionades:
A.H. (2) [AMOR FURIÓS]
A.H. (3) [DISPOSICIÓ INSANA]
A.H. (4) [ESCALFAMENT SOBTAT]
A.H. (5) [TRACTAMENT]

* Extret de: DE VILANOVA, ARNAU. Tractat sobre l'Amor Heroic. A cura de Michael McVaugh i Sebastià Giralt. Editorial Barcino. Barcelona, 2011. (Entre parèntesi anotacions signades per l'autor del blog).

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.