PEL DAMUNT EL MAGMA DEL SEGLE XX

Carme Martí publica Un cel de plom una de les novel·les de l'any, inspirada en la vida de Neus Català. Hem pogut treballar amb ella, en el petit suport fotogràfic del llibre i retratar-les a les dues, a la Carme i a la Neus. Tota una experiència.
Neus Català, © Albert Carreras 2010
Neus Català, © Lourdes Rué 2012
A començaments de febrer d'enguany la Lourdes i jo vam arribar-nos a Els Guiamets, per fotografiar a la Neus Català i la Carme Martí. En principi havia de ser una sessió curta, per obtenir les fotografies que havien d'aparèixer a les contraportades dels llibres (Un cel de plom en català i, Cenizas en el cielo en la traducció al castellà), però amb la Neus no hi ha res curt ni distant; aviat se't guanya i, amb la més planera naturalitat, exposa la transcendència de les seves paraules, justes i viscudes, una a una.

Quan vaig fer les primeres fotografies a la Neus Català, l'any 2010, ja va imprimir la seva personalitat a les imatges. Un caràcter de pedra, però no d'aquelles pedres rocoses i tosques, tampoc de les precioses i brillants, sinó d'aquelles roques ígnies, magmàtiques, una pedra noble i duríssima, amb tan bagatge que la seva mirada es transforma en una lliçó humana quan parla amb algú que té un mínim coneixement de la història europea del segle XX. La Neus ha caminat pel damunt el magma del segle XX.

En tornar de l'entrevista, aquell març, en vaig fer un post a corre-cuita, intentant recalibrar tot el que ens havia explicat. Impensable posar-s'hi en la pell, ni que sigui només en la més petita part del relat. El breu post el podeu recuperar aquí. Ara, si en voleu saber tota la història, teniu aquesta delicada novel·la de la Carme, reconstruïda amb font de primera mà, una eina en forma d'homenatge al compromís de la Neus, el de no oblidar.


Neus Català, © Lourdes Rué 2012

Neus Català i Carme Martí, © Albert Carreras 2012


Neus Català i Carme Martí, © Lourdes Rué 2012

Neus Català,  Albert Carreras 2012
Neus Català, © Albert Carreras 2012

Neus Català, © Lourdes Rué 2012

Llegeixo una notícia; el passat 17 de març va morir l'últim responsable nazi condemnat per la justícia Alemanya, gairebé coincidint amb l'aparició del llibre. La Neus els ha sobreviscut a tots, i la seva memòria els passarà per sobre.


Filla de pagesos d'un petit poble del Priorat, Neus Català era una jove inquieta de vint-i-un anys quan va esclatar la Guerra Civil espanyola. Amb aquest llibre reviu la joventut interrompuda per la guerra i la ràpida presa de consciència social. Barcelona, Premià de Mar i, finalment, la retirada a peu per la frontera fins arribar al sud de França. La resistència, els maquis i el primer gran amor. Passió i rebel·lió, fins al dia que els SS truquen a la porta. Presó. Un llarg viatge de tren fins Ravensbruck, Hollschein ... i el començament de l'infern.

Neus Català va sobreviure a l'horror dels camps de concentració gràcies a la força moral i a la solidaritat entre les companyes. En ser alliberades es van prometre no oblidar. Als noranta-sis anys es manté fidel a la seva lluita per la memòria.

Un cel de plom, de Carme Martí
Amsterdam llibres, 2012_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.