CATALUNYA VISIÓ

Catalunya Visió, riquíssim compendi al llarg i ample del territori català en voluntat descriptiva, és només el punt de partida i l’ítem al qual Oriol Vergés i Ton Sirera s’agafaren el 1966, acollint-hi immediatament a Josep Vallverdú. Sirera i Vallverdú, autors respectivament de textos i fotografies de la majoria dels volums, iniciaren una amplíssima obra compilada en 10 llibres als que s’hi afegiren posteriorment els autors Josep Vicente, Ferran Bosch i Jordi Verrié.

Literària i fotogràficament Catalunya Visió és el testimoni, amb un filtre artístic (això sí, de forma molt subtil), del procés de transformació que el territori i el paisatge català sostingueren entre els anys 1968 i 1978. Una transformació radical en les relacions humanes, els hàbitats, l’explotació paisatgística, l’arribada del turisme al litoral o l’eixamplament dels àmbits urbans i periurbans, una transformació que es creia insuperable (fins a arribar la que hem sofert durant la dècada dels 90 que ens ha dut a l’actual situació).
Aquesta visió de transformació radical, viscuda in situ es reflecteix a Catalunya Visió, amb uns textos i fotografies que no defugen la modernitat, que donen testimoni de les noves compatibilitats socials, oposades en molts casos, que eviten un idealisme de pobles i ciutats per acabar entregant unes composicions i descripcions molt originals, autèntiques hauríem de dir. No hi trobareu aquí ni una sola postal turística.

El treball de Sirera colze a colze dins el Dos-cavalls que Vallverdú pilotava, junt amb les aportacions de Ferran Bosch i Jordi Verrié es poden veure al Museu de la Vida Rural fins el 22 de juliol. Una selecció de gairebé 190 fotografies que conformen l’exposició i el catàleg de Catalunya Visió, comissariats per Pep Rigol i Cristina Zelich i creats pel Museu d’Art Jaume Morera de Lleida i l’Arts Santa Mònica.

© Ton Sirera. Vista des del castell de Barberà. Catalunya Visió, 1968
Foto de capçalera: © Ton Sirera. Casa gòtica, Vallfogona de Riucorb, 
Conca de Barberà. Catalunya Visió, 1968.

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.