LIBRARY


Paro una estona de caminar, estic davant la biblioteca central de Boston, un autèntic homenatge al coneixement. L'edifici d'estil clàssic, semblant als del renaixement, va ser obert el 1888 i no deixa espai a la banalitat, tot ell és solemne. La inscripció principal, baix-relleu en pedra, glossa "The public library of the city of Boston, built by the people and dedicated to the advancement of learning". Dues estàtues a banda i banda de l'escalinata exterior en guarden l'entrada, dues dones motius de la ciència i les arts respectivament, custodien també uns noms esculpits que hi destaquen; a l'esquerra Newton, Darwin, Franklin, Morse, Pasteur, Cuvier, Helmholtz i Humbboldt. A la dreta les inscripcions de Raphael, Titian, Rembrandt, Velasquez, Phidias, Praxiteles, Michelangelo i Donatello. Al fris superior més inscripcions s'encarreguen d'anunciar que això és un temple del coneixement universal, Homer, Sapho, Ovid, Dante, Horacle, Bach, Haendel...

L'entrada és de marbre, després del hall, una gran escala del mateix element, custodiada per dos lleons acompanya a la sala de lectura Bates, en volta decorada, finestrals amb vidres encreuats de ferro, taules de fusta amb làmpades clàssiques, envoltada de volums antiquíssims, door stops en dirien aquí. La sala és magnífica, en volta de canó, parets de pedra, amplíssima.

La biblioteca és molt més gran del que mostra aquesta gran sala, s'hi obren ales a totes bandes, un gran pati interior amb una font i un edifici molt modern adjacent i comunicat interiorment al nord. Tot, evidentment, en un sepulcral silenci.

Aquesta va ser la primera biblioteca oberta als Estats Units, i no només això, també va ser la que va iniciar l'accés als llibres a la població i la possibilitat d'endur-se'ls a casa. També va contenir la primera guarderia per a infants i actulment la secció per a nens és com un parc de la literatura infantil. La biblioteca conté 15 milions de llibres (un milió menys que la de Harvard, situada només a 40 minuts a peu), només superades per la Biblioteca del Congrés a Washington. A les seves reserves hi ha també més de mig milió de fotografies així com pintures de Rembrandt, Goya i Toulouse-Lautrec.

L'accés al coneixement és en aquest temple inqüestionable i gratuït per tothom sense excepcions. Un fil que, si teniu ganes de descobrir, podeu seguir pels carres de Boston, us portarà al futur que emanen aquests murs i que ha estat batejat com edX.

I, escrivint aquest post des d'una de les taules de la sala de lectura Bates, un es torna a sentir el més ignorant dels mortals.

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.