I TANT SI PODEM!

Mentre la campanya electoral agonitza, he decidit publicar un post de com el "tot s'hi val" passa per damunt de qualsevol mirament ètic o moral durant aquests dies. Però no vull parlar de la greu política cancerígena en metàstasi electoral, com la que hem hagut de suportar l'última setmana, sinó de fotografia, que és del que tracta aquest blog.

Tampoc entengueu aquest post com un autobombo, no en voldria ser el cas, sinó com una defensa moral de la feina que qualsevol persona pot fer per diferents motivacions i com, un dia, una tercera persona decideix apropiar-se d'aquesta mateixa feina per fer-la defensar altres finalitats.

Ha passat amb el cas dels retrats que vaig fer a Neus Català l'any 2010. Unes fotografies fetes a una persona venerable, amb la primera finalitat d'il·lustrar una publicació i posteriorment per reforçar el seu testimoni. Tractades molt personalment, les fotografies estaven fetes per a la Neus Català i per donar-li la rellevància que necessitava després de 97 anys de lluita per la llibertat. Van suposar després elements de suport del llibre Un cel de plom de Carme Martí, un llibre escrit, crec, amb una finalitat similar: donar veu a la Neus.

La meva sorpresa arribà a mitja campanya electoral, quan després de que la mateixa Neus Català donés suport a la candidatura d'ICV-EUiA, es van utilitzar aquestes fotografies per fer un pasquí digital de campanya oficial d'aquesta formació política. Aquesta utilització es va fer sense cap mena de permís, ni petició, cosa que vaig denunciar públicament.

Pasquí digital realitzat per ICV-EUiA (21/11/2012) 
Tuit del compte oficial d'ICV-EUiA (21/11/2012) 
A favor d'aquest partit polític s'ha de dir que vaig rebre una disculpa immediata, per escrit i amb trucada telefònica inclosa, i que la fotografia es va treure (en la mesura de les possibilitats) del seus canals oficials, bé, de gairebé tots. Tot i que això no suposa que l'acció fos massa ètica, i més per un partit que no es cansa de demanar la defensa d'una sèrie de drets però que a la vista se'n salta d'altres, com els d'autor, quan està en plena campanya.

Twitter oficial d'ICV de Sant Boi (22/11/2012), l'endemà de que ICV-EUiA assegurés que la fotografia no s'utilitzaria més.

Una altra de la sèrie de fotografies, manipulada particularment per un seguidor de la mateixa formació política.

En tot cas, no és el primer cop que es treballa passant l'arreu grossa en campanyes polítiques, recordo ara mateix una campanya del PP que utilitzava una cançó dels Dept. per fer un anunci que probablement estava infestat de mentides.

Aquest és un petit cas del tot s'hi val, n'hi ha de molt pitjors, molt mal intencionats... tot s'aprofita per rascar uns vots... Coses que fan que ja em comenci a preguntar si en aquest cas la mateixa Neus Català, de 97 anys, ha estat tractada igual com s'ha fet amb aquestes fotografies.

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.