LIU XIA, GROTESCA OPRESSIÓ

De títol La força silenciosa de Liu Xia, i de subtítol "que poc necessita Liu Xia per transmetre l'ofeg i la protesta". Aquesta sensacional exposició presenta de forma clarivident el crit contra l'opressió a la Xina. Amb pocs elements o amb simples joguines com a protagonistes, alçades a l'altar del grotesca víctima del despotisme, Liu Xia composa magistralment escenes memorables. L'exposició que es pot veure en una indigna sala del castell de Montjuïc (com, de fet, tot el recinte en sí) és una autèntica delícia.

Però, qui és Liu Xia?
Poetessa, pintora, fotògrafa i una de les artistes més destacades de la Xina actual i també esposa del premi Nobel de la pau Liu Xiaobo, privat de llibertat per opinar. L'home de la cadira buida d'Oslo.

La impactant exposició és en resum una mostra inequívoca del fracàs de la prohibició i de la represàlia, perquè aquestes fotografies ja s'han vist a mig món des de Boulogne, Nova York, Madrid, Hong Kong, Taipei, Berlín, Varsòvia o Hamburg. Una sèrie de fotografies realitzades entre 1996 i 1999 -període en què el seu marit va ser internat en un camp de reeducació, acusat de desordre públic-  que beuen de la tradició cal·ligràfica xinesa impressionada en grans contrastos amb negres absoluts en gairebé totes les imatges. Unes composicions fosques, inclús les fetes a l'exterior amb llum oceànica i amb uns petits personatges de plàstic que malviuen entre el que és bufonesc i l'absurd i que expiren opressió i desassossec... neguits de goma contra la manca de llibertat d'expressió (entre d'altres).

L'exposició, encaixada en dues sales amb no massa bona il·luminació i sense donar l'aire suficient a les imatges, atapeïdes i penjades amateurment, és en expressió una victòria per la fotògrafa; ha transcendit la gran muralla tot i que ella, sota arrest domiciliari i totalment aïllada de l'exterior, no tingui manera de saber que les seves obres es poden veure avui a Barcelona.La força silenciosa de Liu Xia
Castell de Montjuïc, Barcelona - fins el 23 de març
Entrada lliure

Foto 1: De La força silenciosa © Liu Xia, 1996
Fotos 2, 3 i 4: Exposició "La força silenciosa de Liu Xia" - Castell de Montjuïc. © Albert Carreras, 2013.

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.