SEDUÏTS PER L'ART

La motivació d'aquesta acuradíssima exposició sorprèn per òbvia. No fa falta crear una argumentari expositiu per arribar a la conclusió de que la fotografia des dels seus inicis ha begut de l'art, extrapolant temes, composicions, motivacions, justificacions i tot el que creieu oportú afegir-hi. Una exposició on la trivialitat ocupa el tema central.

Altra cosa és l'excel·lent selecció d'exemples penjats a les fosques parets del CaixaForum, més quan la National Gallery de Londres hi és darrere i quan s'han dut a Barcelona obres de pioners mestres de la fotografia com Fenton, Muybridge o Rejlander, procedents molts del Wilson Centre of Photography, una bona selecció de fotografia contemporània, combinats tots amb les obres pictòriques que segueixen trivialitzant en que art i fotografia formen part d'un mateix cercle.

L'exposició es troba dividida en diferents àmbits, alguns formals, com poden ser les grans branques com el paisatgisme, els bodegons o els retrats, d'altres en referència als seus continguts, els nus, les obres bèl·liques o les religioses. 

La millor obra de l'exposició queda adjudicada al nu femení de Craigie Horsfield (que podeu veure a l'esquerra del catàleg); també fantàstic el paral·lelisme entre la fotografia de Rineke Dijkstra i el Naixement de Venus de Botticelli (aquest evidentment no era a l'exposició, us haureu d'arribar a Florència).


A mitja visita hi ha la part interactiva de l'exposició (sí, aquella zona d'esbarjo on es banalitza tot el treball del comissari a base de jocs i coloraines). La zona però s'ha convertit en un immens fotomaton on un es pot fotografiar de diferents maneres, tot controlat per ordinador i amb els resultats (la foto) rebuts al correu electrònic abans de sortir de la sala.

Destacar també l'enorme catàleg editat, necessari per no convertir una gran feina en fum de pocs dies, multiplicant-ne la informació i ben reproduït, a un preu de 35,00 €, el llibre amplia l'exposició amb més exemples i més obres, un treball que ha sigut molt més que la simple presentació de les obres de forma seriada.Seduïts per l'art. Passat i present de la fotografia
CaixaForum Barcelona - fins el 19 de maig de 2013
Entrada lliure

Foto1: Ori Gersht. Blow Up: Sense títol 5, 2007. Impressió en LightJet muntada sobre alumini. Col·lecció de Robin and Peter Arkus, EUA. © Cortesia de l’artista i de Mummery + Schnelle, Londres
Foto2: Catàleg de l'exposició "Seduïts per l'Art". Obra Social La Caixa. A l'esquerra Craigie Horsfiel. Col·lecció Tenerife Espacio de las Artes Santa Cruz de Tenerife. A la dreta Hilaire-Germain-Edgar Degas, Després del bany, dona eixugant-se. The National Gallery, Londres.
Foto3: Tom Hunter. Mort de Coltelli, 2009. Copia 'c-type'. Wilson Centre for Photography. Tom Hunter

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.