ELS AUTOCROMS DE MONTBLANC

Al Festival de fotografia analògica, química i argèntica Revela-T, vaig poder visitar una exposició d'autocroms de diversos autors. L'exposició s'iniciava amb unes fotografies de Nova York, París, Barcelona i prosseguia amb unes imatges fetes a la dècada dels anys 30 arreu de Catalunya, paisatges més o menys coneguts.

La grata sorpresa em va arribar al topar-me amb una fotografia realitzada a Montblanc. Segons glossava el peu de foto estava feta per Manuel Genovart i Boixet, el 8 d'abril de 1928 i es troba dipositada al fons del Centre Excursionista de Catalunya, que té un dels arxius fotogràfics de més vàlua del país.

Carrer de les muralles, Montblanc - Manuel Genovart i Boixet, 1928
Còpia sobre paper procedent de l'original en vidre
Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya

Carrer de les muralles, Montblanc - Manuel Genovart i Boixet, 1928
Autocrom original estereoscòpic en vidre 6x13 cm.
Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya

L'autocrom és el primer procediment fotogràfic de la història, va ser inventat pels famosos germans Lumière entre el 1904 i el 1907 i va gaudir d'una certa popularitat a la dècada dels anys 20 i 30. Tot i això, i més al nostre país, no és habitual trobar-nos amb autocroms que realment són excepcionals. La gran majoria de fotografia es va seguir fent en monocrom fins ben entrada la dècada dels 60. L'autocrom és un procediment en suport vidre de complexa execució i revelat força complicat, es basa amb la tricromia o amb la suma dels colors primaris (groc, vermell i blau) per aconseguir tots els altres colors.

Seguint la pista, i sabent que fotografies com aquesta no solen anar aïlladament ja que les campanyes fotogràfiques d'aquest tipus eren força sistemàtiques, era d'esperar que resseguint el fil es trobessin més fotografies fetes a la mateixa època i amb aquesta tècnica a Montblanc. A més, el motiu fotogràfic de la muralla de Sant Jordi no era l'imprescindible per representar la vila, són més habituals les fotografies del Pont Vell, Santa Maria o el Portal de Bové, com a les campanyes de cartes postals en monocrom de Lucien Roisin, fetes a la mateixa època. Als fons del AFCEC s'hi contenen algunes imatges més de Montblanc en blanc i negre i també, de la mateixa col·lecció d'autocroms, vistes del Monestir de Santa Maria de Poblet.

En la fotografia de la muralla el protagonisme se l'enduu el carrer, enfangat per una pluja recent i amb marques de les rodes dels carros, amb roba estesa a peu de carrer, les muralles queden en un segon pla mentre que al fons es pot entreveure un grup de persones assegudes al sol, una altra dreta al mig del carrer, més propera, just davant el portal de Sant Jordi.

En Manuel Genovart Boixet, membre actiu del Centre Excursionista de Catalunya i col·laborador de Josep Salvany, un dels altres grans productors d'aquest tipus de fotografia de l'època, va visitar Montblanc el 8 d'abril de 1928 i va fer com a mínim una segona fotografia, a l'església de Santa Maria, amb la mateixa tècnica de l'autocrom. Són unes fotografies en còpia única sobre vidre, autocroms i estereoscòpics de 6 x 13 cm.

Façana de l'església de Santa Maria, Montblanc - Manuel Genovart i Boixet, 1928
Autocrom original estereoscòpic en vidre 6x13 cm.
Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya

Però les sorpreses no acaben aquí, al mateix arxiu es conserva una fotografia del portal de Sant Jordi realitzada, també en color i autocrom, 6 anys abans que les fotografies de Genovart. Va ser feta pel vallenc Francesc Blasi i Vallespinosa, destacat home de cultura, de fotografia i d'excursionisme. En ella s'hi veu el citat portal i el carrer on l'ombra amaga una figura asseguda en un pedrís a la dreta i una altra en últim pla, dreta, també amagada per l'ombra. Destaquen dos infants en primer pla, agafats en una tendra escena, el gran es troba de genolls abraçant el més petit, els dos mirant a càmera. Qui sap si els podríem localitzar, voltarien ara mateix els cent anys, la foto és de 1922. Qui sap si podria ser la primera fotografia en color que s'hagi vist de la vila de Montblanc.

Portal de Sant Jordi, Montblanc - Francesc Blasi i Vallespinosa, 1922
Autocrom original estereoscòpic en vidre 6x13 cm.
Arxiu del Centre Excursionista de Catalunya

Fotografies: Axriu del Centre Excursionista de Catalunya
AFCEC www.cec.cat

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.