FRÀGILS, DE LOLA MONTSERRAT

De l'exitosa vuitena edició de PassanantFOTO, una de les més rodones, vull aturar-me, i presentar-vos de pas, el treball de Lola Montserrat, que va exposar Fràgils a la sala Francesc Sanfeliu i Canela de Passanant.

L'exposició és literalment sublim per diferents motius. En primer lloc per treballar amb una tècnica antiga, diria que en desús tot i que en els últims mesos està reiniciant-se a marxes forçades, em refereixo al col·lodió humit, la tècnica fotogràfica dels resultats poètics per excel·lència. Complexa però abastable, una fórmula que atorga al resultat el sentit d'obra per si sola.

En segon lloc l'exposició és magnífica pel plantejament de la fragilitat de la flor, metàfora de la plenitud i del present i símptoma del procés que esdevindrà. Amb fràgils Lola Montserrat planteja la vida i la mort, l'etern esdevenir, l'intent d'aturar la bellesa en un instant però amb el clar coneixement de que realment és un procés imparable.

Fràgils, © Lola Montserrat
Fràgils, © Lola Montserrat

De fet tota la mostra és rodona, Montserrat no exposa els originals sinó que trenca amb el talibanisme de que l'analògic i el digital han d'anar forçosament per camins separats; es val d'un i de l'altre, i amb excel·lents còpies de mida considerable, explota perfectament les qualitats que ofereix una fotografia al col·lodió humit: l'immensitat del detall i l'atmosfera d'allò únic.

Les fotografies són tècnicament molt complicades, amb un treball d'il·luminació sublim. Realment les fotografies de la Lola Montserrat són ferrotips o tintyps, col·lodions en suport metàl·lic i, tenint en compte que els ferrotips són d'acció ràpida (des de la sensibilització química de la placa, fins al revelat no poden passar més de 10 minuts), es pot veure com el treball de l'artista i el de l'artesà van de la mà de principi a la fi de l'exposició.

Al còctel només calia afegir-hi que el dia de la inauguració, dissabte 4 de maig, esdevenia mundialment el World Wet Plate Day, o el que en podríem dir aquí Dia Internacional del Col·lodió Humit, més rodó impossible.

Resumint, un encert dur Fràgils a PassanantFOTO que un any més demostra el seu sentit qualitatiu i l'aposta del nostre territori per la bona fotografia.

Fotografies: © Lola Montserrat
www.lolamontserrat.com_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.