FREDERICK DOUGLASS

La ignorància té un qualitat universal, és tan fàcil carregar-se-la com instal·lar-s'hi permanentment. En tot cas només cal que, un cop s'hagi reconegut, s'intenti fer el possible per resoldre-la.

Més o menys és el que em va passar pel cap quan, al començar una visita (amb tres persones només) al Museum of African American History al barri de Bacon Hill de Boston, la guia ens va dir als oients: "Aquí és on Frederick Douglass va iniciar els seus discursos abolicionistes... sabeu qui era Frederick Douglass, no?".

No, jo no ho sabia... I si mai hi havia passat per la seva història, sincerament no el recordava. Amb només tres persones al grup val més no fer-se el longuis i reconèixer la ignorància. Els altres dos eren americans i sabien perfectament les peripècies del personatge històric (o això van dir). Abans de facturar-me a Guantánamo se'm va preguntar per la meva procedència. "From Barcelona!", vaig dir. És el millor que podeu dir per situar-vos pel món, se sap perfectament on és i com mola Barcelona.

Immediatament, la guia em va mirar d'una altra manera, en part de forma envejosa i en part exculpatòriament com si pensés "Malparit!, de Barcelona, mataria per ser-hi ara mateix... i clar, com vols que aquest sàpiga qui és Douglass", i va fer un sobreesforç explicatiu per posar-me al corrent; cosa que li agraeixo molt, perquè la senyoreta era una agent federal, del National Park Service (coses de la custòdia dels monuments públics americans) disposada a explicar-me fil per randa la importància de Douglass; i jo estava disposat a posar-hi els cinc sentits per mirar d'entendre-la.

Tot això va passar abans d'entrar aquí, al The African Meeting House:

The African Meeting House, amb la guia asseguda, Boston © Albert Carreras, 2012

Aquest espai, en forma de falsa capella és una autèntica meravella. Al posar-hi els peus ja vaig entendre per què la cosa anava seriosament i per què ens guiava una agent federal. Aquest lloc és un dels espais fundacionals de la societat nord-americana, un dels primers llocs on la comunitat afroamericana va decidir que formava part de la nació i que estava disposada a lluitar per ser-hi puntal bàsic. Un espai de la paraula. De tot el que veieu només en resten alguns elements originals, l'última bancada de la sala, el terra de fusta i l'escala de cargol que simula un magnífic piano en ascens.

The African Meeting House, Boston © Albert Carreras, 2012

El piano, The African Meeting House, Boston © Albert Carreras, 2012

Davant d'un atri d'orador és on en Frederick Douglass pronunciava els llargs discursos en clara opció abolicionista (jugant-s'hi el físic). Nascut com a esclau el 1818 (més de cent anys abans de Luther King), Douglass és un dels màxims exponents de l'abolicionisme i de la igualtat entre gèneres, a part de ser excel·lent orador i escritpor. Lloc clau dins les insígnies figures del pensament nord-americà com bé se'l reconeix també en un dels passejos d'homenatge al cor de Washington anomenat The Extra Mile; o en la plaça en un dels corners de Central Park a Nova York, just al carrer 110 on comença Harlem.

Medalla de Frederick Douglass a l'Extra Mille, Washington DC, © Albert Carreras, 2012

No us faig aquí ressènya biogràfica, la podreu trobar en un article excel·lent de la vikipèdia. Us deixo amb les imatges i l'anècdota.

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.