RUSC

Un RUSC adherit al Museu de la Vida Rural, Festival de Poesia de l’Espluga de Francolí, al cor de la Conca de Barberà. Se sap que l’abella escull sempre el lloc idoni, l’indret on les condicions puguin ser les més favorables, la pau, la puresa de l’entorn, el clima temperat; un saber antic que vetlla per la qualitat de la mel, de la qual depèn la vida de l’eixam sencer.

Amb aquest pròleg es presentava el primer festival de poesia de la Conca de Barberà al qual els d'Ullcluc vam ser convidats, no precisament per poetes, a elaborar un petit vídeo per donar a conèixer el festival. O això havia de ser. La idea explotada es va materialitzar amb el, posteriorment rebatejat, "poema videogràfic" Viatge a Mel·lífera que us adjuntem ara mateix.


Del RUSC només en van sortir coses bones, coneixences immenses com la lleugeresa de verb i adjectius de Jaume C. Pons Alorda, el mallorquí que va sorprendre fins i tot els falciots que sobrevolaven el jardí en ple festival, poc li va faltar a alguna oreneta de berenar-se la xemeneia veïna mentre badava a amb les històries èpiques del de Caimari. Al matí però el vaig poder enregistrar en la secció de la Matança del Porc del Museu, lloc idoni perquè llegís un fragment d'El poder i la fortor, una mena de llibre-estilet orgiàstic que ha entrat a la llista de "pròximes lectures imprescindibles".


O Mireia Calafell, amb un precís compàs en pulsació irregular tant en la forma com en el fons, una descoberta jove que va deixar a tothom positivament desconcertat, acompanyant-la amb un silenci sepulcral en la seva processó paraula a paraula, vers a vers, pendents tots de la seva rapsòdia i dels seus desenllaços.El RUSC va gaudir també de la veterania seriosa de Jordi Pàmias, un home de terra (i de la terra), i de la sofisticació de la llengua de la montblanquina Rosa Lentini per acabar amb Perejaume, l'inventor de paraules, com les que desplega en el poema "Els velluters" del seu llibre Pagèsiques.


Projecció de "Viatge a Mel·lífera", Foto © Josep Bou

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.