DE SANTOS

Comencem per la crítica: Instants d'una vida no és el millor títol que es pot col·locar a una exposició fotogràfica. Ni el fàcil tribulet de la paraula instantània, ni un incipient vel de qualitat retrospectiva a l'obra fruit d'una carrera que va començar, com ha de ser, amb el domini sota la llum vermella, haurien de ser les columnes que sostenen la benvinguda d'una mostra fotogràfica. No, el títol de l'exposició d'Enric de Santos al MVR no és el millor.

Al davant però, i en successió coherent, hi desfilen una quarantena de grans fotografies en poderós blanc i negre. I no em refereixo a un potència visceral de contrastos monocroms que t'empareden sense aire, sinó a les que gaudeixen d'una immensitat de grisos, reserves i precisió acurada de zones amb assortiment de matisos, englobades pel tot de la composició; perquè si una cosa hi ha en aquestes fotografies és una completa assignatura de quart curs sobre composició fotogràfica. Queda clar que l'Enric s'ha dedicat a la docència molts anys; lliçó de composició per començar.

De Santos és també un teoritzador de la fotografia. Sembla una cosa avorrida, però quan es viu permanentment enfilat sobre uns pilars de mantega, i creieu-me que el món de la imatge és el paradigma de l'eterna discussió sobre pilars de recolzament, s'agraeix molt que la teoria no només sigui una cantarella d'estilita que es predica a la mínima oportunitat, sinó que acabi sent transmesa amb precisió en l'obra fotogràfica. Aquesta sèrie de fotografies és també un fruit dels tombs i càbales d'un teòric que ha viscut més d'una revolució fotogràfica.

L'exposició ha estat comissariada, o sigui que les fotografies no han estat triades per ell, i amb independència de tècniques (són aquestes les que serveixen al fotògraf i no a l'inrevés) a Instants d'una vida hi ha una selecció d'imatges en diferents blocs, fonamentalment excel·lents paisatges propers on la textures en composició harmònica converteixen el senzill marc de fusta en aquella vella metàfora de la finestra al món, un món interpretat, de cap manera construït, prova altre cop de la seva teoria aplicada.

Foto © Enric de Santos

Foto © Enric de Santos


Instants d'una vida
Enric de Santos
MVR fins el 18 d'agost de 2013


_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.