EL DAGUERRE DE SANTS

Titulo l'entrada amb la mateixa frase que l'article que apareix a la revista Bonart, per cert un dels productes periodístics de més qualitat cultural que es publica al país (realitzat a Girona però amb accent nacional). 

La revista (en paper) em va caure a les mans a principis d'estiu i sempre la fullejo perquè el món fotogràfic hi està ben considerat. Em salta a la vista l'article de l'anomenat Daguerre del barri de Sants; primer perquè hi he passat per davant milers de vegades i segon perquè de fet resten molts pocs estudis fotogràfics clàssics i, tot i que evidentment està adaptat als temps actuals, no ha perdut aquella vella atmosfera dels temps moderns.

El Daguerre de Sants era de quan la fotografia era; ara segurament trampeja amb els pocs nínxols d'explotació comercial que resten en el món fotogràfic. Però fruit del treball d'una associació anomenada Fotoconnexió ara té l'oportunitat de retrobar-se alhora que es posa en valor un arxiu fotogràfic d'importància fonamental. El projecte de l'entitat pretén conservar l'edifici del Daguerre de Sants, dissenyat per ser pràctic en la seva tasca fotogràfica de retrat clàssic, i donar també valor als seus fons fotogràfics, segurament molt populars i que el 2015 compliran un segle.

El bandeig associat al progrés ha eliminat molts estudis i tallers fotogràfics com aquests, en resten uns quants, potser més en ciutats mitjanes, a Reus, a Vic... però la difícil tasca de conservació (no només és un tema de conscienciació) ens porta als fangs actuals. I vist que econòmicament la possibilitat de que una administració pública giri els ulls cap a les petites històries socials i properes és més que una quimera, és d'agrair la iniciativa d'entitats com Fotoconnexió que poc a poc fan feines que d'aquí no pas masses anys resultaran haver sigut de notable importància. _

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.