EL REPTE DE LA CYDONIA

"Repte", no per proposar-nos un impossible, sinó per la idea de que posar en marxa un projecte com aquest requereix jugar-se-la una mica.

Restaurar i posar en funcionament una càmera fotogràfica del segle XIX és un còctel de sensacions una mica explosives. Mecànica, tècnica, química... a més de no perdre de vista el component artístic lligat a la fotografia, ni l'introspecció que ens agrada fer aflorar en el retrat.

Situeu-vos al XIX i veureu que tot tenia el fantàstic component de mestratge, artesania, experiència i savoir faire. Aquell deix de l'època de les invencions i dels descobriments, sense descartar quant d'atzarós tenia tota alquímia feta en un laboratori de fotògraf, on l'"un polsim més no li farà mal" era pràctica habitual.

Què és la Cydonia?
Del color del codonyat, aquesta vella màquina de fotografiar propietat del Museu de la Vida Rural batejada com a Cydonia és possiblement la càmera més gran que hem tocat mai. Una peça magnífica, possiblement construïda a finals del XIX i modificada després per a funcions de reprografia en una impremta. Va arribar molt malmesa al museu però òptima per a poder començar una aventura: restaurar-la primer i restituir-la per a que tornés a produir fotografies.

És un tipus de càmera bastant curiosa, no s'en troben gaires així, una càmera professional, de difícil transport, de les anomenades de plaques amb molla (o fuelle), realitzada en fusta, vidre, cuir, ferro i llautó. És de grans dimensions i es troba muntada sobre la taula de fusta original. Aquesta càmera havia sofert una adaptació posterior com a projector de diapositives, amb la inclusió d'una làmpada elèctrica que amagava la seva naturalesa original, segurament amb intencions de reprografia d'impremta. Durant el procés de catalogació de la peça es va descobrir que aquesta adaptació era desmuntable i es van recuperar totes les peces que conformen la càmera fotogràfica original, un xassís de persiana, el vidre d'enfocament (que es conservava trencat) i una premsa amb vidre per paper o làmines de pel·lícula. Té unes mesures de 114 x 57 x 50 cm.

Enlloc de fer-vos un making of a toro passat un cop acabat el projecte, que es el que se sol fer, hem decidit jugar-nos-la de nou i anar-vos explicant les peripècies de la Cydonia, sent conscients de que el punt de partida és molt proper al zero i que un dels desafiaments és aprendre a fer tot el que tenim pensat fer.


La Cydonia, amb el tambor de reproducció abans de la restauració.
Taller d'ASPROS, Sudanell, 2012

Detall de la Cydonia, abans de la restauració tècnica.
Taller d'ASPROS, Sudanell, 2012


_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.