HERMANN LANDSHOFF

L'any 2012, la secció fotogràfica del Münchner Stadtmuseum va prendre possessió de la col·lecció Hermann Landshoff (1905-1986) constituïda per unes 3600 còpies fotogràfiques d'època datades entre 1927 i 1970 i donades al museu per la família del fotògraf.

Landshoff, caricaturístia i il·lustrador nascut a Alemanya, va fer-se conegut per un reportatge fotogràfic a Albert Einstein que li obrí les portes a diverses publicacions. Poc a poc l'il·lustrador va derivar a fotògraf fins que al 1933, amb l'accés al poder dels nazis, es va veure obligat a exiliar-se a París on va continuar treballant de fotògraf per Vogue fins haver-se d'exiliar novament als Estats Units.

La pintora surrealista Leonora Carrington en un dels cartells de la mostra de Landshoff

A Nova York Landshoff va esdevenir un dels fotògrafs de moda més fascinants treballant per Harper's Bazaar i Mademoiselle i innovant amb una nova fotografia de moda en situacions quotidianes. Paral·lelament i sota els auspicis de Peggy Guggenheim va iniciar una magnífica selecció de retrats d'artistes, sobretot del nucli europeu i de la comunitat surrealista fincada a Nova York amb André Breton i Marcel Duchamp al capdavant.

Però la sèrie més important de Landshoff, en la meva opinió, és la fotografia de fotògrafs, sense cap mena de dubte el que més ressalta a l'exposició que es pot veure actualment al Museu de la ciutat de Munic. Landshoff és el fotògraf dels fotògrafs i en la mostra s'hi pot veure una gran selecció dels més de setanta retrats que va fer a col·legues de professió que amb el temps han esdevingut els grans mestres de l'art fotogràfic, Avedon, Evans, Penn, Parks, Weege, Frank, Cunnigham, Kertész i un llarg etcètera que fa somriure al públic i posa desconegut rostre a grans noms.

Una exposició memorable, de la que se'n pot dir 'autèntica restrospectiva' amb més de 250 fotografies, la majoria còpies d'època, això vol dir fotografies mesurades i cap monstre de 2x3 metres, ben il·luminades i que de ben segur no farà punt i final al museu on es custòdia l'immens fons.

Trobareu una selecció d'obres en aquest enllaç de l'editor del catàleg: SCHIRMER/MOSEL VERLAG

Façana del Münchner Stadtmuseum, © Albert Carreras, 2013
La fotografia de la lona és Auf der Dachterrasse von Saks Fifth Avenue, New York 1942


Hermann Landshoff
Eine Retrospektive 1930-1970
24.11.2013 / 21.04.2014
Münchner Stadtmuseum, Munic.

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.