DANNY LYON

A Foto Colectania es pot veure un petit monstre d'exposició, petit per ser de dimensions humanes, i monstre perquè les dues sèries de Danny Lyon que pengen de la tranquil·la sala de Colectania són un cupatge mestre d'enquadrament, contingut i cohesió.

Anàvem a veure The Bikeriders, una de les sèries presentades, amb la idea de trobar-nos una selecció de macarres motards dels 60, aquells tòpics Hells Angels i derivats plens de tatuatges en posició desafiant i arquetípica, i vàrem descobrir una excel·lent exposició de retrats més que íntims. Lyon, pioner de la fotografia documental moderna, empatitzava de tal forma amb els seus projectes, que poc temps després d'iniciar-los, com en el cas de The Bikeriders, el grup el fagocitava, trencant la barrera de l'individu intrús i deixant-lo participar en la realitat de les coses. De macarres ni un, la sèrie de Bikeriders és una finíssima feina documental on els subjectes prenen el protagonisme a base de verisme en blanc i negre. Els retrats, perquè tot són retrats, són persones desenvolupant-se amb naturalitat en el seu estil de vida, acompanyats pels textos del mateix Lyon o dels mateixos retratats, testimonis que fan de tascó a les fotografies una a una.

© Danny Lyon, The Bikeriders (1969) - Foto Colectania


La segona sèrie, titulada Uptown, encara es reafirma més en aquesta mena de tractament albí del retrat. Potser amb unes fotografies encara més acurades, on les persones que conformen les narracions segueixen sent les protagonistes. Les fotos són maquíssimes, a més amb unes immaculades còpies d'època. Lyon, natural i sense pretensions, és una mica com aquells qui fotografiava. Mimetisme fotogràfic.

Danny Lyon
Nascut a Brooklyn el 1942, Danny Lyon està considerat un dels més influents i originals fotògrafs documentalistes del segle XX. Cineasta a més de fotògraf, va ser pioner del Nou Documentalisme, amb treballs molt propers plantejats a llarg termini. La seva obra, tot i que s'ha vist en nombroses exposicions, aposta clarament pel llibre com a treball final, un mitjà que li proporciona una gran difusió així com la possibilitat d'integrar textos, molts cops provinents dels seus protagonistes.

Danny Lyon - Sèrie The Bikeriders - Foto Albert Carreras

Danny Lyon - Sèrie Uptown - Foto Albert Carreras
Danny Lyon
The Bikeriders / Uptown
Fundació Foto Colectania
Del 24 de gener al 17 d'abril de 2014

Nota biogràfica a partir dels textos elaborats per Foto Colectania.


_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.