AGROPERIFÈRICS (l'exposició)

L'octubre de 2012 en un post a aquest mateix blog, parlava del llibre AGROPERIFÈRICS d'Ignasi López. Poc m'espera llavors que aniria seguint el projecte de prop fins a veure'l convertit en exposició al Museu de la Vida Rural.

El comissariat de l'exposició, de la mà de Marta Dahó, ha estat segurament una tasca imponent. En primer lloc perquè l'extensíssim treball d'Ignasi López, amb centenars de fotografies, requeria una segona ment que polís la interpretació sobre paret d'una obra molt gran. Una feina de comissariat que es va allargar fins al punt del muntatge físic de l'exposició, on vaig poder comprovar de primera mà una gestió de l'espai impecable, eliminant qualsevol mecanisme atzarós. Tot és en aquella posició com a resultat d'una serena reflexió lligada amb el discurs narratiu del projecte.

Me n'alegro que l'exposició d'AGROPERIFÈRICS hagi vist la llum al MVR, i que continuï endavant en segona parada al Centro Huarte de Navarra que n'és coproductor juntament amb el museu de l'Espluga. Segurament no serà l'últim espai on es podrà veure (i entendre) la reflexió sobre el paisatge agrari periurbà de Barcelona proposada per López i Dahó.

M'alegra també poder tenir a l'abast durant els propers tres mesos el magnífic espai de documentació que té l'exposició, amb una sèrie de llibres amb l'estudi i la representació del paisatge com a eix vertebrador. Una selecció documental que em van com anell al dit per desenvolupar treball propi. Des dels més teòrics, com les obres d'Alain Roger, Masanobu Fukuoka o els compendis i articles de Joan Nogué, fins els llibres de treballs fotogràfics de Xavier Ribas, Pau Faus o Simone Nieweg, tots seleccionats també evitant casualitats, una branca del projecte de destacada importància on només hi falta el llibre del tòtem revolucionari de les exposicions sobre paisatge que és el catàleg de New Topographics, que es troba esgotat i ha estat impossible de localitzar.

L'exposició es pot veure al Museu de la Vida Rural fins el 5 d'octubre, clourà l'activitat la Jornada Agroperifèrica (dissabte 4 d'octubre) titulada "La natura encara és natural?" de la qual ja tindrem temps de parlar-ne.Fotografies: Albert Carreras, 2014 (MVR)

Articles relacionats: AGROPERIFÈRICS (llibre), octubre de 2012.

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.