BALL PRIVAT


Ball privat és el títol de la fotografia que il·lustra el cartell de la Festa Major de Montblanc 2014.

L’any en què se celebren els 150 anys de la construcció dels gegants, l’Ajuntament de Montblanc m'ha encarregat el cartell de la Festa Major. No vaig dubtar ni 5 minuts a col·locar els gegants, una autèntica institució montblanquina, com a únics protagonistes del cartell. Celebrar 150 anys de parella deu ser més que una fita. 

Els qui els han vist ballar saben que els balls dels gegants de Montblanc són intensos, amb pasdoble de banda de música i seguits per (podríem dir-ne) un fervor popular que coreja, anima i aplaudeix incondicionalment, un autèntic espectacle que amb l'Amparito Roca esdevé el punt àlgid any rere any a la Festa Major de la vila. 

Al cap i a la fi però, malgrat la intensitat dels balls, cap moviment pot arribar a trencar les limitacions tècniques d’un ball de gegants (i de geganters) tot i desplegar un elegant estil únic que s'ha de veure en directe. D’aquí en va sorgir la idea de Ball privat, una il·lusió on els gegants podrien trencar la seva permanent constitució rígida, per acostar-se un a l'altre de forma més natural en un ambient de ball de gala. 

Inspirada en el cartell de la pel·lícula The Artist, que per la seva banda és també un homenatge a les històries de Hollywood dels anys 20 on a falta de diàlegs el ball marcava la força narrativa dels guions, la fotografia del cartell pretén evocar aquest ambient de glamur i de ball de Festa Major, un ball de saló a l'avantsala del swing. Igual que a les pel·lícules mudes, els gegants, com els artistes de l'època, es comuniquen a través del ball i la música. 

La fotografia ve dominada pels esquemes d'il·luminació d'Edward Steichen, Clarence Bull o George Hurrell, autèntics mestres del glamur fotogràfic entre els anys 20 i finals dels 40, que perfilaren tots els cànons de bellesa de les estrelles de Hollywood. Però la intenció principal era que la fotografia ajudés als gegants a aconseguir humanitzar-se en dues tramades de cop, primer convertint-se en autèntiques figures humanes per un instant, per dotar-los immediatament després d’una dimensió d’estrelles de cinema clàssic. Dos protagonistes d'una pel·lícula que ja té 150 anys de vida.

Fotografies:
1 Ball privat, © Albert Carreras 2014
2 Cartell de la Festa Major de Montblanc 2014, © Albert Carreras 2014

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.