ANNA ATKINS

D'entremig de tants homes (i de com els homes han esculpit la seva història a la seva manera), aconsegueix brillar, només de quan en quan, una figura femenina. Podríem dedicar el post a esbrinar com ha aconseguit Anna Atkins sobreviure al rol masculí dels científics i inventors del segle XIX, però com que aquí es parla de fotografia centrem-nos amb el que va fer.

L'octubre de 1843 Anna Atkins, biòloga, va publicar el llibre Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions. Era un treball científic que bevia de les obres detallades clàssiques de botànica prescrites durant tot el segle XIX per les societats britàniques, però amb una diferència molt important i terriblement reveladora: el llibre estava il·lustrat amb fotografies. Per primer cop s'ometia el dibuix per il·lustrar espècies botàniques.

Dictyota dichotoma, in the young state; and in fruit. Anna Atkins, 1843

Menys d'un any més tard, ja al 1844, un dels màxims impulsors i inventors del camp de la fotografia, el també britànic William Henry Fox Talbot publicava The pencil of nature, que es va considerar el primer llibre fotogràfic de la història, de fet encara avui en dia molta gent parla del llibre de Talbot com el primer, ometent el treball d'Atkins.

Tot i que es podria discutir sobre la tècnica, crec que és fonamentalment per un tema de gènere que Talbot s'hagi apoderat del fet de crear el primer llibre de fotografia de la humanitat.

Però si tenim en compte que la cianotípia (tot i que en la versió d'Atkins és un sistema fotogràfic menys elaborat que els calotips talbotians) no deixa de ser considerada un sistema fotogràfic i no pas fotomecànic, hem de rescabalar l'obra d'Atkins a la pole position que li pertoca com a primer llibre de fotografia de la història de la humanitat. Sense cap tipus de discussió.

Així que us presentem el primer llibre editat on hi apareixen fotografies: Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions, d'Anna Atkins, 1843. ​

Original del llibre d'Anna Atkins -  © Paris PhotoDe tot això se'n derivarà un taller per a escoles que durem a terme al Museu de la Vida Rural. Uns imputs literaris amb un treball in situ en l'hort per a seleccionar espècies i poder fer làmines com les d'Atkins, exactament amb el mateix sistema 170 anys després. ​

Proves de cianotípies pel taller al MVR, © Albert Carreras, 2014

_

© Albert Carreras & Lourdes Rué, 2017. Amb la tecnologia de Blogger.